|
|
DEFINICJE |
Dezynsekcja
- Niszczenie środkami fizycznymi, chemicznymi lub biologicznymi owadów, a także innych stawonogów szkodliwych ze względów sanitarnych.
Dezynfekcja
- Niszczenie środkami chemicznymi lub fizycznymi drobnoustrojów chorobotwórczych i ich form przetrwalnikowych.
Deratyzacja
- Zwalczanie szkodliwych gryzoni (szczurów, myszy) w pomieszczeniach środkami mechanicznymi (pułapki), chemicznymi (trucizny) i in.
Dezodoryzacja
- usuwanie niepożądanych zapachów.
|
HACCP
- (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points) - System Analizy Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, zwane dalej "systemem HACCP" - postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością produktami spożywczymi; system ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących.
GHP - (ang. Good Hygienic Practice) - Dobra Praktyka Higieniczna. Dotyczy wszelkich działań związanych z warunkami i środkami podejmowanymi w celu zapewnienia produkcji bezpiecznej żywności na wszystkich etapach łańcucha produkcji.
System ten obejmuje:
- założenie konstrukcyjno-budowlane obiektów produkcyjnych
- dobór odpowiedniego wyposażenia technologicznego i technicznego
- procedurę mycia, dezynfekcji, konserwacji maszyn i urządzeń
- zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego i odpowiedniej jakości wszystkich surowców
- stosowaniu odpowiednich procedur i operacji technologicznych
- szkolenie i higienę osobistą pracowników.
|
|
|
|